Konyhaátalakítás festéssel

Sok szó esik mostanában minden fronton a konyhafestésről. Szeretném Nektek megmutatni, hogy milyen klasszul át lehetett alakítani egy 4 gyerekes család konyháját. Kisfiam barátja, osztálytársa az egyik gyerkőc, így természetesen nagyon szívesen közreműködtem ebben a varázslatban. Korábban már festettem egy csodaszép régi szekrényt a családnak (erről itt olvashattok), így különös öröm volt számomra, hogy a lakásuk egy ilyen jelentős – nemcsak – látványelemét rám bízzák.

Az előtte készült képek:

A konyhaszekrény átalakítás elég komplex volt, hiszen új munkapultot, gépeket, főzőlapot, mosogatót is kapott, így ehhez asztalos segítségét is kérték. Ez megkönnyítette annyiban a dolgom, hogy hozzám már a leszerelt előlapok és lábazatlécek kerültek, melyekből a fogantyúkat kivettük. A felületek festésre történő előkészítését egy jó alapos ecetes zsírtalanítással kezdtem.

Eredetileg az volt az elképzelés, hogy új bútorgombokat rakunk az ajtókra, fiókokra, így betapaszoltam 2 soron a lyukakat. A két tapaszolás között természetesen hagytam időt a teljes száradásra és rétegenként csiszoltam és portalanítottam. Ilyen nagy ecsetet szoktam használni, kifejezetten ezt portalanításra.

Nagy ecsetet szoktam használni, kifejezetten ezt portalanításra.

Miután elértem a sík felületet, alapozással kezdtem, sőt tapadóhíddal, az ún. Harzo T-16-tal. Nem feltétlen kell, sokan így tartják. De konyhabútorhoz, 4 gyereknél, illetve a festék biztos tapadása miatt én inkább biztosra mentem. Hengerrel vittem fel, jó alaposan.

Hengerrel vittem fel, jó alaposan.

Majd Annie Sloan Paris Grey alapot adtam 2 soron ecsettel, szépen elsimogatva, hogy szép sima legyen a felület.

Annie Sloan Paris Grey

Mivel az általunk választott új munkalap gyönyörű faerezetes és egy nagyon szép drappos alappal bírt, ezt a drappos színt valahogy szerettük volna viszontlátni a frontfelületekben is. Így a kazettákba (mélyedésekbe) belemostam egy kicsit ezt a színt a szürkébe. A választott szín hozzá Annie Sloan Country Grey lett. Persze minden lap más, de ez teljesen tudatos, hiszen egyben úgyis nagyon szép egységet alkot.

Száradás után az esetleges festékfolyást finom csiszolópapírral visszacsiszoltam, a belső felületeket letakarítottam. Majd jött az alapos waxolás. Csak Clear Waxot használtam. Szivaccsal vittem fel és jó alaposan átdörgöltem.

jó alaposan ezt is lewaxoltam

Közben már a helyére kerültek az új gépek, a munkalap, az új mosogató is, így a szemből látható éleket is kis ecsettel lealapoztam, majd másnap színre festettem 2 soron, és jó alaposan ezt is lewaxoltam.

Clear Wax

A frontok ugyan új fogantyúkat kaptak, de nem gombokat. Emellett az ikeás fogantyú mellett döntöttünk, hiszen elég nagyok az ajtók és ezt praktikusabbnak találtuk.

Új fogantyú

A gombok fel- és a felületek visszaszerelése után jó alaposan még egy soron átwaxoltam az egészet. Egy sor wax is elég lett volna. Közben teszteltük… hiszen már használatba is került. Egy kis kávé… ami tudjuk, nehezen jön ki akárhonnan, ha úgy jól beivódik. De nedves szivaccsal könnyedén visszatörölhető volt már. Biztosra mentünk, ezért a másik réteg wax. A mikro alá, valamint a lábazatra pedig vízbázisú lakk került.

Íme a végeredmény:

Szóval vágjatok bele bátran, csak idő kell és hely hozzá, na és persze akarat!

Ne felejtsétek: gyakorlatilag bármi átfesthető!

Facebook
Pinterest
Email