Virágkorát éli a cementlap minta

A városi bérházakból vagy nagymamáink konyhájából jól ismerjük a régi cementlapokat, amiket egy időben divat volt eltüntetni. Ma épp az ellenkezője igaz, hiszen még a bontott darabokért is szinte vagyonokat kérnek a kereskedők. Akik kedveljük a régi házakat, a kissé kopottas stílust, természetes – úgy gondolom – hogy ez a minta közel áll a szívünkhöz, és ingatlanfelújítás kapcsán biztosan elkacérkodunk a gondolattal, hova is kellene beraknunk ezekből a színes, mintás lapokból. Szerencsére újra gyártják a hagyományos technológiával készült lapokat is, de kevésbé kényes kerámialapok is széles választékban kaphatók már ún. cementlap mintával a burkolatboltokban.

A közelmúltban történt lakásfelújításunk során nálunk nem is volt kérdés, hogy valahová becsempésszük ezt a mintát. Bár bevallom őszintén, annyi gyönyörű mintát és színt láttam, hogy bizony nagyon nehéz volt CSAK egyet választani… lett belőle kettő. 😉

Tudtátok?

Az összetéveszthetetlen megjelenésű, színes és fekete-fehér cementlap a 18. század 2. felében, Franciaországból indult világhódító útjára.  Ám a burkolatgyártás további két meghatározó európai szereplője, Spanyolország és Olaszország is magáénak vallja az elsőség dicsőségét.

A cementlap ez idő tájt a fényűző francia paloták mások számára elérhetetlen luxusburkolata volt. A technológia fejlődésének és terjedésének köszönhetően, kilépett az elérhetetlenség bűvköréből.

Az évtizedek során először a francia (vagy ugyebár olasz/spanyol?) határt lépte át, megjelent Nyugat –Európában, belépett a Monarchia területére, így megérkezett Magyarországra is. Itthon pedig egyből két gyár is készítette a századfordulós nagyvárosaink és a főváros bérházainak, illetve bérpalotának mára legendássá vált burkolatait.

Színek és minták

Tudjátok, a színekért teljesen odavagyok! A cementlapok színeinek intenzitása  abszolút jellemzője volt a származási helynek. Míg Közép – Európa, és így a Monarchia cementlapjai halvány visszafogott,  az olasz, spanyol, portugál lapok erőteljes színekben, míg az arab világ cementlapjai a kettő közti intenzitásban tündököltek.

Ugyanez mutatkozott meg a motívumvilágban is, minden országnak volt egy sajátságos, leginkább rá jellemző, akár a népművészetéhez köthető mintavilága. Persze a minták és színek jellemzőek voltak egy-egy stílusra, korszakra is. A színes, csavart indás, virágos, és állatmintás ornamensei a szecessziós otthonok, míg fekete – fehér geometrikus minták már az art deco lakások meghatározó burkolataivá léptek elő.

A második világháború végét követően azután a drága, kézműves technológiájú cementlapok fénykora leáldozott, folyamatosan szorultak ki a piacról, aminek következtében sok értékes tudással bíró manufaktúra és gyár állt le, majd sorra zárta be kapuit.

Azonban a cementlapok dicsősége az utóbbi években visszatért, több manufaktúra is alakult hazánkban is, akik úgy tűnik felébresztették a valódi mettlachit Csipkerózsika álmából, sőt számos nagyobb gyár is felvette palettájára mind az valódi, mind a gres alapú cementlap megjelenésű lapok gyártását is.

Cementlap minta meglévő burkolatra – DIY

Nem is lennénk igazán kreatív alkotók, ha nem tudnánk, hogy bizony többféle mód is rendelkezésünkre áll, ha a meglévő padlónkat, fali csempénket szeretnénk átalakítani vagy rávarázsolni ezeket a csodaszép mintákat. Meglévő burkolatnál az elsődleges, ami nem kihagyható az alapos zsírtalanítás, takarítás, mint minden festendő felületnél. Ne felejtsétek el! A megfelelő előkészítés az alapja minden festésnek! Zsírtalanítás után jöhet az alapozás, majd a festés. Ezt követi a minta. Na, itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen ez a bejegyzés most erről a mintáról szól főként.

Rengeteg gyönyörűbbnél gyönyörűbb stencil áll a rendelkezésünkre, vagy akár készíttethetünk is kedvünkre való sablont. Így biztosan tökéletes lesz a méret is, nem csak a minta. Nagy felületnél és javaslom a hengerrel való festést, melyet színenként tudsz festeni. Kis felületnél használj nyugodtan stencil ecsetet, szivacs ecsetet, vagy egyszerűen csak szivacsot. A lényeg, hogy kevés (nagyon kevés!) legyen az eszközön lévő festék! A mintát nem csak sima felületűre, de 3D-sre is tudod készíteni, persze ezt padlóra egyáltalán nem ajánlom, gondolom, ezt mondanom sem kell. Metlachi festésénél nem tudjuk a megfelelő felületzárást sem elkerülni és ez esetben jó minőségű lakkot ajánlok, hogy biztosan tartós és kopásálló legyen.

Az interneten rengeteg tutorial video áll rendelkezésetekre, ha lépésről lépésre szeretnétek látni, hogyan és miként tudjátok festéssel újjávarázsolni a konyhátokat, fürdőszobátokat bontási munkálatok nélkül.

De térjünk vissza mintákra, mivel tudjuk még a cementlapmintát felvinni a felületre. Az IOD márkának van egy úgynevezett dekorációs pecsétje. Ez a rugalmas szilikon anyagú pecsét lehetővé teszi nem csak sima felület díszítésére, de mondjuk egy gömbölyű bútor dekorálására is.

Persze ez a cementlap minta annyira szép és különleges, hogy nyugodtan díszíthetünk vele bútordarabot is. Erre pedig a festésen és a pecséten túl még a dekupázs technika is rendelkezésünkre áll, hiszen gyönyörű kész papírokat találunk ilyen motívummal, de bátran képként ki is nyomtathatjuk és azt ragaszthatjuk fel az adott felületre.

Remélem, kedvet kaptatok egy kis cementlap mintás dekorálásra, díszítésre!

Ha igen, sok szeretettel várunk az Artesia Klub február 10-i klubdélutánján, ahol festővászonra vagy már előre előkészített csempére festhettek néhány csodálatos stencil segítségével!

Facebook
Pinterest
Email